Waarom Ruben is begonnen met karpervissen!

We gaan even terug naar de jaren ’90. Samen met mijn familie woonde ik in een flat langs het lang gerekte kanaal waar ik als kleine jongen opgroeide. Deze flat lag hier zo ongeveer 15 meter vandaan. Elke dag speelden mijn broer en ik als kleine jongens langs dit mooie stuk water. Er was genoeg te doen langs het kanaal maar meestal zaten wij te voetballen met vrienden uit de buurt.

Kanaal

Als ik nu zou moeten beschrijven hoe het er vroeger uitzag, zou ik zeggen dat het heel erg plat was ten opzichte van hoe het nu uitziet. Het was het platteland wat ik aan de overkant van de oevers zag. De mestgeur rook je wanneer de boeren de aardappels of mais velden gingen voorbereiden. Langs de flat decoreerden hoge bomen en bossen de waterkant van het kanaal en het fietspad volgde het kanaal langs alle sluizen en bruggen. 

Kanaal schub

Karpermateriaal

Mijn vader en oom waren al sinds dat zij klein waren gefascineerd door het vissen. Het begon allemaal met een kleine werphengel een dobber en een plak brood. Al snel werden er dikke brasems uit vijvers en sloten getrokken. De smaak naar meer was daarom ook zeker aanwezig. Al snel kwamen ze in aanraking met het fenomeen ‘karper vissen’ nadat ze een paar karpers vingen in een parkwater. Het materiaal werd ook tot zijn uiterst getest en al snel kwamen zij erachter dat er met zwaarder materiaal gevist moest worden.

Bij een lokale viswinkel werd er om advies gevraagd hoe je statisch en met degelijk spul op karpers kon vissen. Waarschijnlijk had deze verkoper er ook niet heel veel verstand van, want mijn vader en oom kwamen met spinhengels thuis. Uiteindelijk heeft het niet veel uitgemaakt want er werden wel karpers met deze spinhengels gevangen. 

De jaren ‘90 was de tijd van de boilie en de eerste optonics (beetmelders). Zo werd het penvissen geëvolueerd naar statisch karpervissen. Als je dit nu vergelijkt met vroeger is er eigenlijk niet heel veel veranderd. Alleen is het materiaal van je rig tot aan je stretcher zodanig doorontwikkeld dat er er haast geen slechte kwaliteit karperspullen meer bestaan.

Voertacktiek

Terug naar waar het begonnen is voor mij met karpervissen. Ik had al verteld dat ik vlakbij het kanaal woonde dus het was vanzelfsprekend dat mijn vader en oom het avontuur op kanaal gingen voortzetten. Het was niet zoals nu, dat je alle informatie met een druk op een knop kon opzoeken. Nee, het was alleen maar het ‘karper magazine’ waar je tips en tricks uit kon halen. Dit blad kwam dan ook maar één keer per maand uit. Zelf een strategie bepalen en zelf uitzoeken wat het beste op het kanaal werkt, zo ging het vroeger. Dus een strategie met voeren was al gauw bedacht. Er werd veel met mais gevoerd en daarna met boilies gevist. Al snel kwamen zij erachter dat ze op een ‘gouden’ plek zaten. De een na de ander werd er gevangen en in alle formaten! Het ging zo goed dat er een ‘ervaren bekende’ karpervisser langs kwam kijken wat er er zo speciaal aan dit stuk kanaal was. Er werd ook opgemerkt dat die twee gewoon met spinhengels op karpers zaten te vissen. Het maakte op dat moment niet uit want er werden zat karpers gevangen. Niet heel lang daarna werden de spinhengels ingeruild voor echte karperhengels en goede optonics. 

Rijenkarper van de jaren 90'

Maar waarom werd er zoveel gevangen op dat stuk kanaal? Hierboven had ik jullie al verteld dat er tegenover het kanaal het platteland was. Op het platteland werden er mais of aardappelen gewassen verbouwd. Waarschijnlijk vielen er resten in het water wanneer de boeren gingen oogsten. Je kan het vast al raden! Het was een ware ‘hotspot’ voor karpers! Doordat mijn vader en oom zoveel karpers vingen konden mijn broer en ik er alleen maar met grote ogen naar kijken. Sindsdien ben ik hierdoor gefascineerd en ben ik toch echt wel met het ‘karpervirus’ besmet geraakt. 

Ik kan het me nog goed herinneren dat mijn vader destijds de grootste karper van het kanaal ving. Het was een schubkarper en het leek wel een ‘monster’ in mijn ogen. Ik was nog maar een kleine jongen en aan de foto te zien was ik vrij onder de indruk! Veel mensen in de buurt kwamen een kijkje nemen naar dit gigantische beest. Er kwamen zoveel wandelaars en fietsers voorbij dat het op een gegeven moment een bezienswaardigheid werd. 

 


Grote kanaalschub

Deze schubkarper heeft zo ontzettend veel indruk op mij gemaakt, dat ik daarom zelf ben begonnen met het vissen op karpers. Ik zou daarom makkelijk kunnen zeggen dat het er met de paplepel is ingegoten. 

Nu ik dit schrijf is het jaar 2019 en is er eigenlijk niet veel veranderd. Ik bedoel, het vissen is hetzelfde gebleven VOEREN, VISSEN EN VANGEN!! 

 

Ruben Roemah

© 2018 - 2021 ftb-line | Karpervoer | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel